Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΑ

Κύριε Παπακωνσταντίνου,. Υπουργέ Οικονομίας .
Κάθε χρόνο ένας μισθωτός που εξ αιτίας του ύψους των αποδοχών του έχει να πληρώσει κάποιο φόρο, πολλές φορές δυσανασχετεί, και όχι λίγες φορές βγαίνει και εκτός προγράμματος με το ποσό αυτό καλοκαιριάτικα που είναι μέσα και το κόστος κάποιων διακοπών.
Εν πάση περιπτώσει μόλις του έρθει το εκκαθαριστικό της εφορίας το οποίο του δίνει την ευχέρεια και καλώς να πληρώσει σε τρεις δόσεις ξεκινά να δίνει στο Δημόσιο τα οφειλόμενα με κατάληξη περίπου τον Οκτώβριο.
Υπ’ όψιν ότι αυτό το σύστημα κατά κόρον μεγάλωσε στην πενταετία που κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία, και το γνωρίζω και από προσωπική πείρα διότι μέχρι τότε στο εκκαθαριστικό μου είχα ένα υπόλοιπο συν πλην 5/100, και για το οποίο δεν δυσανασχετούσα, τώρα πολλοί μισθωτοί από φόβο μήπως όταν έρθει το εκκαθαριστικό και δεν έχουν να πληρώσουν βάζουν στην άκρη κάθε μήνα περίπου το ποσό του πραγματικού φόρου για να το έχουν έτοιμο, και να μην το ψάχνουν.
Κύριε Υπουργέ θα είναι πολύ καλύτερα για έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει σταθερές αποδοχές το ποσό αυτό του φόρου να επιμερίζετε στον χρόνο που λαμβάνει τον μισθό του, δηλαδή ο φόρος που του αναλογεί για τον Ιανουάριο του 2010 να πληρώνετε αμέσως έστω με μια απόκλιση συν πλην 5/100, έτσι το κράτος θα λαμβάνει αμέσως τον φόρο που αναλογεί υπέρ αυτού, αλλά και ο μισθωτός όχι σε τρεις δόσεις αλλά σε δώδεκα θα καταβάλει το ποσό αυτό και δεν θα δυσανασχετεί όπως όταν θα του έρθουν μαζεμένα με το εκκαθαριστικό.
Αλλά ακόμη και αν οι κρατήσεις φόρου κατά μήνα είναι λίγο μεγαλύτερες από τις κανονικά οφειλόμενες κατά την γνώμη μου για τον μισθωτό είναι καλό, γιατί έτσι δημιουργείται ένας κουμπαράς υπέρ αυτού και αλλιώς θα νιώθει όταν καλοκαιριάτικα με το εκκαθαριστικό πάρει πίσω ένα ποσό έστω και μικρό.
Αλλιώς θα συμπεριφερθεί καταναλωτικά και οικογενειακά όταν ξέρει εκ των προτέρων ότι τόσα παίρνει και είναι όλα δικά του και αλλιώς όταν δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου